Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

Why cinema now???????

Πεντηκοστό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 13-22 Νοεμβρίου

Απρίλιος 2004

Τι θα φέρεις επιστρέφοντας; θάλασσα; και ήλιο; και αγάπη;
Μόνος στην κουπαστή αργά το βράδυ, να ατενίζεις το σκοτεινό πέλαγο και να σκέφτεσαι. Πήρες άλλωστε πολλές εικόνες μαζί σου φεύγοντας, να 'χεις να τις στήνεις μπροστά σου και να ταξιδεύεις, με την ζακέτα κουμπωμένη ως το λαιμό, να μην κρυώνεις και τα μάτια μονίμως υγραμμένα, από την αλμύρα, τον αέρα, τα συναισθήματα, που δεν ξέρουν πότε να κρυφτούν και πότε να ξεπηδήσουν.
Θέλω να σε πάρω τηλέφωνο, να σε ακούσω, σ' αυτό το βιαστικό αεράκι που μπαίνει από το μισάνοιχτο παράθυρό μου, και με γυρίζει πέρσι, αρχές Μαίου, σ' ένα τραπεζάκι κόκκινο, δίπλα σ' ένα άλλο μισάνοιχτο παράθυρο, μ' ένα ίδιο αεράκι να με ψαχουλέυει, και τα μάτια σου απέναντι μου και την φωνή σου να με κατακλύζει από παντού : αλήθεια πότε ακριβώς χτίστηκε η Βενετία και για ποιο λόγο μέσα στην θάλασσα;

Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

Σαν σήμερα....

Σαν σήμερα στις 21 Οκωβρίου 1969 στην Φλώριδα των Η.Π.Α. άφησε την τελευταία του πνοή ο Τζακ Κέρουακ, συγγραφέας του Δρόμου και ιδρυτής της μπητ λογοτεχνίας (η μπητ γενιά, νοούμενη τόσο ως "εξαντλημένη-beaten up" όσο και ως ζώσα σε φρενήρεις ρυθμούς, βρήκε το δρόμο για να εκφραστεί μέσα από την σκέψη και την πένα του Κέρουακ).

και οι ιπποπόταμοι έβραζαν στην γούρνα τους

Ο δρόμος : "οι μόνοι άνθρωποι που υπάρχουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, τρελαίνονται να μιλήσουν, τρελαίνονται να σωθούν, που ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: "Αααα!!!! με θαυμασμό!"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

"real loss is only possible when you love something more than you love yourself" : good Will Hunting
"the family is the antithesis of the self. The family is the void from which you came, and also the place to which you return when you die" : the ice storm
"what is more obscene? sex or war?" : the people vs Larry Flint
"we do not need bells in our church to worship god" : breaking the waves
"you filthy little rascal, when are you going to grow up?" : kolya
"this kind of certainity comes but once in a lifetime" : the bridges of Madison county

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2009

Κυριακή, Οκτωβρίου 18, 2009

Σαν σήμερα...

Σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1996 προβλήθηκε για πρώτη φορά σε κινηματρογραφική αίθουσα η ταινία " Sleepers". Ο Μπάρι Λέβινσον μάζεψε τέσερις νέους ηθοποιούς, τον Μπραντ Πιτ, τον Τζέισον Πάτρικ , τον Μπίλι Κρούντοπ και τον Στήβεν Μπόλντγουιν και τρεις "παλιούς", τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Κέβιν Μπέικον και έφτιαξε μια ταινία γροθιά στο στομάχι, ανεπαρκή ωστόσο, που κινείται σε δύο άξονες : την παιδική εγκληματικότητα, την παιδική βία και κακοποίηση αφενός και την και την ενήλικη εκδίκηση αφετέρου.

(πηγή έμπνευσης το βιβλίο του Δημήτρη Κολιοδήμου cineλογιο)

Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

Ταινιοθήκη επιτέλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αντρέ Λαγκλουά. Αναφορά στην γαλλική ταινιοθήκη χωρίς αναφορά στον Αντρέ Λαγκολουά δεν γίνεται. Αναφορά σε οποιαδήποτε ταινιοθήκη χωρίς αναφορά στην γαλλική τανιοθήκη και πάλι δεν γίνεται. Επομένως, υποχρεωτική επιστροφή στον Αντρέ Λαγκλουά, διευθυντή της γαλλικής ταινιοθήκης, ο οποίος την παρέλαβε σε κατάσταση αραχνιασμένης αποθήκης και την μετέτρεψε σε ζωντανό οργανισμό διατήρησης και προστασίας σπάνιων ταινιών (μοναδικές κόπιες που διεσώθησαν χάρη στην δική του φροντίδα), συνάντησης και ζύμωσης των ταινιόφιλων, προβολής ταινιών κάθε είδους με ξεκάθαρη αδυναμία, φαντάζομαι κυρίως λόγω ιστορικής συγκυρίας, στους σκηνοθέτες του νέου κύματος. Η απόλυση του Αντρέ Λαγκλουά από την θέση του διευθυντή είχε τεράστιο αντίκτυπο στον καλλιτεχνικό κόσμο του Παρισιού, ο οποίος αντέδρασε ακαριαία με αποκλεισμό της ταινιοθήκης και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο αυταρχικό και άκρως συντηρητικό καθεστώς Ντε Γκολ. Οι γάλλοι κινηματογραφόφιλοι δικαιούνται να καυχιούνται, ότι το πιο αυθόρμητο και ριζοσπαστικό αντικαθεστωτικό κίνημα του εικοστού αιώνα ξεκίνησε μπροστά στην πόρτα της γαλλικής ταινιοθήκης.

(συνεχίζεται......)

Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009